Bajkowy tort urodzinowy.

imgp9147 Co jest jednym z najważniejszych elementów imprezy urodzinowej? No tak, prezenty - odpowie każde dziecko :) Ale co to za urodziny bez tortu? Tort musi być!

Najczęściej zamawiamy go w cukierni - nic dziwnego - szybko, na pewno się uda i ładnie wygląda. Jednak gdy uznamy, że oferta cukierni jest troszkę za droga na naszą kieszeń, a przy okazji chcemy mieć tort piękny i orginalny - stworzony specjalnie z myślą o naszym małym jubilacie - zróbmy go sami! Możemy sami upiec ciasto, zrobić masę i lukier plastyczy do ozdoby, lub ułatwić sobie pracę i skorzystać z gotowych półproduktów.

Nie będę omawiać wykonywania tortu - przepis każdy musi znaleźć sam - najlepiej na ciasto w swoim ulubionym smaku ;) - skupię się na dekorowaniu tortu. Przy okazji urodzin mojej córeczki szukałam inspiracji i zachwyciłam się możliwościami tzw. lukru plastycznego. Lukier plastyczny, podobnie jak marcepan, służy do dekoracji ciast i tortów. Jest bardzo elastyczny i można z niego lepić dowolne ozdoby - niemal jak z plasteliny. Jest koloru białego i może zostać zabarwiony barwnikami spożywczymi na dowolny kolor. 
Postanowiłam spróbować - wykonałam (no dobrze - to głównym wykonawcą był mój mąż...) lukier według takiego przepisu:

big-cake996 Składniki:

800g cukru pudru 
100g glukozy (w proszku lub w płynie; ja daję w proszku)
4 łyżeczki żelatyny  70ml wody  ewentualnie aromat migdałowy, waniliowy, cytrynowy lub pomarańczowy

Sposób przygotowania:

- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Gdy napęcznieje podgrzać ją razem z glukozą, ciągle mieszając, aż się rozpuści i powstanie jednolita konsystencja (uważać, żeby nie zagotować!)  big-cake711 - Gdy płyn przestygnie (ale nie całkowicie) dodawać po trochu cukru pudru, ciągle mieszając.
- Masę wyrabiać, aż będzie miała konsystencję plasteliny, a następnie rozwałkować na blacie posmarowanym delikatnie olejem lub posypanym delikatnie mąką ziemniaczaną lub cukrem pudrem. 
- Rozwałkowaną masę należy przełożyć na ciasto, posmarowane masą na bazie masła (uwaga! Tort nie może być przełożony masą na bazie bitej śmietany - rozpuszcza lukier). 
- Masę możne przechowywać, szczelnie zamkniętą, w lodówce. W tym przypadku, przed nałożeniem na tort lub inne ciasto, należy podgrzać ją przez kilka sekund w mikrofalówce, ponownie zagnieść i rozwałkować. Przygotowane z masy ozdoby można przechowywać naprawdę długo  -Ozdoby na tort można przykleić za pomocą lukru zrobionego z wody wymieszanej z cukrem pudrem, białka, masy, bądź też specjalnego kleju przeznaczonego do tego celu. (Ja używam lukru).Jeśli pracujemy tylko z częścią masy, pozostała cześć powinna być szczelnie zamknięta, aby nie wyschła.
Przepis pochodzi z tej strony:http://www.domowe-wypieki.pl/dekoracje-z-masy-cukrowej/295-masa-cukrowa-lukier-plastyczny

Zdjęcia pochodzą ze strony:http://blog.pinkcakebox.com

imgp9146 Głównym wykonawcą był mąż, bo lukier wymaga użycia sporo siły, żeby uzyskać odpowiednią konsystencję. Do masy dodaliśmy barwniki spożywcze - do kupienia w sklepach internetowych lub np. na allegro.
Kupiliśmy barwniki w płynie i niestety mieliśmy problem z uzyskaniem intensywnego koloru - powstały delikatne pastelowe barwy. Następnie rozawłkowaliśmy białą masę jako bazę i przykryliśmy nią tort - nie było łatwo, ale jest to wykonalne :).
Potem już czysta przyjemność - lepienie dekoracji według instrukcji naszej córki i oczywiście przy jej pomocy.

Nasz tort był ślimakowy. Ale można puścić wodze fantazji i wykonać dowolne motywy - zgodne z zainteresowaniami maluszka dla którego jest przeznaczony. Można też ułatwić sobie pracę i kupić gotowe masy w dowolnym kolorze. Taki gotowy lukier można kupić np tutaj: http://www.tortownia.pl/dzial,36,LUKIER_PLASTYCZNY.html.

Zachęcam do szukania inspiracji np. tutaj:  http://tortyaski.blogspot.com/, http://so-sweet-project.blogspot.com/p/zdjecia.htmlhttp://thecakegirl.carbonmade.com/.

Życzę mnóstwa radości przy przygotowywaniu własnych tortów!

 

 bt_konkurs
bt_bajki170
buton_wspolpraca bt_promocja170
bt_archiwum

sieciaki_best


alarmowe1
kogis_180x_zima
buton_przychodnie
sky_manufaktura2